LES COVES DE SAL DE CARDONA

 

El dimarts dia 17 d’octubre, els alumnes de 3r i 4t vam anar d’excursió a les Coves de Sal de Cardona.

Quan vam arribar vam esmorzar tots junts mentre esperàvem als monitors. Aquests van arribar amb dues furgonetes que ens van apropar fins a l’entrada de la cova.

Ens vam haver de posar un casc per seguretat i vam començar la visita.

Ara us explicarem com es van formar les coves.

Fa milions d’anys, a Cardona hi havia un mar. Degut al canvi climàtic, tota l’aigua del mar es va evaporar i només va quedar la sal que es va transformar en roques. Degut a les forces internes de la terra cap a les roques, aquestes es van elevar i es van transformar en una muntanya.

En aquella època, la sal era molt valorada perquè la feien servir per conservar els aliments. Per tant, un grup de miners van començar a excavar la muntanya per aconseguir sal. Per fer-ho, feien servir explosius de dinamita. Van descobrir que hi havia diversos tipus de sal. La Silvina era la més valorada perquè era la més cara, ja que es feia servir per fer els explosius però aquesta es trobava a molts metres de profunditat.

Els miners van arribar a excavar 1.308 metres, però com que es trobaven molt a prop del nucli de la terra, feia molta calor i l’oxigen era insuficient, van haver de tancar la mina.

Després de conèixer tota aquesta història vam provar els tres tipus de sal que hi havia a la cova: Halita, Silvina i Carnal·lita.

Vam aprendre com es formen les estalactites, les estalagmites i les columnes.

Finalment, vam veure un petit documental de la mina en aquella època.

Quan vam sortir vam anar a veure una botiga d’artesania i tot seguit vam dinar.

Ens ha agradat molt aquesta excursió.

 

Autors del text: alumnes 4t